Q&A - divatdiéták, párkapcsolat

2020.okt.14.
40 926 Megtekintés

Túl sokat beszéltem, és sok volt a hatásszünet, ezért vágásból is rengeteg van! Bocsesz!
Insta: gabriellamodis
instagram.com/gabriellamodis
Facebook (SMINKES OLDAL)
facebook.com/modisgabriellamakeup/
E-mail: cirmaesgomboc@gmail.com
modisgabriella.com/
Küldenél valamit? Erre a címre kérem! :)
Módis Gabriella - Special Effects Media
1054 Budapest, Akadémia utca 9.

Megjegyzés
 • Emberek, ez nem egy tudományos elmélkedés, szimplán egy kérdezz-felelek, annál se nem több, se nem kevesebb. Senkit nem szeretnék befolyásolni, fals képet festeni a vegánokról vagy bármi ilyesmi. Ti kérdeztetek, én pedig szubjektíven megosztottam a véleményem. Igen, kevés az infom a veganizmusról, talán az, ami van is hiányos. Mindenkinek köszönöm, aki normálisan, építő jelleggel hozzá tudott szólni a témához, sokat tanultam belőle. Mindazoknak, akik gyűlölködő hangnemben idefröcsögtek valami epés megjegyzést: Hékás, gyűlölettel és ilyen elképesztő mértékű agresszióval akarjátok megmenteni a világot? Tényleg? Ha nem ölsz állatot, de másik embertársaddal kőbunkó vagy, az úgy rendben van? A jófejektől kérdezem: Mi a véleményetek Bartha Ákosról? Nem titkolom, hogy nagyban az ő hatására alakult ki az a nézetem, amit a videóban megoszottam.

  Gabriella MódisGabriella MódisNapja
 • Szia Gabi, en teljes mertekben egyet ertek veled. Mindenki maga donti el mit vagy mit nem eszik. A tudomany allaspontja is valtozik, hogy mikor melyik etelt demonizaljak vagy istenitik, ezaltal ember legyen a talpan, aki ebben ki tud igazodni. En ugy talalom meg kell tanulnia az embernek figyelni a testere, mire van szuksege, ez is egyeni (fugg eletkortol, stressztol, nemtol, sulytol, celtol, egeszsegi allapottol...stb.). Egy dolgot hianyoltam, ami nem hangzott el a videoban, hogy konkretan a laktozmentes dolgok SIMA laktozos termekek hozzaadott laktaz enzymmel, ami konnyiti a laktoz emeszteset. Ilyen formaban kb. mindenkinek felesleges LM termekeket vasarolni, csak vegyenek laktaz enzymet es (v)egyek tovabbra is a laktozos termekeket. Viszont az is lehet, hogy ebbe a kategoriaba gondoltad a novenyi alapu es mag tejeket is, amikre ez nem vonatkozik. Meg meg azt tennem hozza a szorszal hasogatosodhoz, hogy nem csak kommunikalnak a novenyek, de minden egyes novenynek es zoldsegnek van vedekezo mechanizmusa, ami azt szolgalja, hogy ne egyuk meg oket. Ezek vagy alacsony reakciot valtanak ki vagy nem mindenkinel okoz problemat. (ilyen peldaul a gluten, vagy a durva verzio a mergezo novenyek, a spektrum masik oldalan pedig a hagyma).Velemenyem szerint megfeleloen etkezik az, aki jol erzi magat a boreben, jo a kozerzete, szep a bore, egeszseges az inye, haja es korme, es tele van energiaval (ergo boldog es gazdag).

  Lili NagyLili Nagy12 órája
 • Nem csak gluténérzékenyeknem érdemes gluténmentesen étkezni. Nekem pl PCOSem van, erre érdemes glutén és tejtermék mentesen étrendet választani. De teljesen egyetértek, nem kéne hobbiból megnehezíteni az éketedet xdd

  ZsuzsiZsuzsi14 órája
 • Elcsépelt lesz-e a következő pár sorom tartalma? Lehet. De! Nem véletlenül jelent meg nemrég Netflixen a Social Dilemma, valamint David Attenborough új filmje. Az előző tökéletesen szemlélteti, milyen veszélyes ha az ember hamis információkat oszt meg az interneten (jelen esetben a vegánságról - például csak egy dolgot kiemelve: a növénytermesztés és az állattartás által felhasznált földterület mégcsak össze sem hasonlítható). Az utóbbiban pedig választ is kaphatunk arra hogy a növény alapú étrend miért, és hogyan környezettudatosabb (meg amúgy is ajánlom, mert egy hasznos doku.!). Alapjáraton amúgy sok más témában egyetértek veled, és szuper videó lett. Viszont ha valaki több mint 80 ezer emberre van hatással szerintem elvárható, hogyha egy témában véleményt alkot, arról előtte minimálisan tájékozódjon.

  Sarolta RancsóSarolta RancsóNapja
 • Bocs, de ez a sok vegán-ellenes kifogás nagyon kínos. Mondd azt, hogy leszarod az állatokat, aztán kész. Nem jobb semmivel, de legalább nem hazudsz magadnak és a követőidnek.

  Peter KenyérfüggőPeter KenyérfüggőNapja
 • Kedves Gabi, csak annyi, hogy a szója és sok gabona amit említesz a videóban, az nem a vegáknak kell, hanem az állattartásban használják az állatok takarmányozására. Valójában hús nélkül sokkal kevesebb kellene és kevesebb erdőt kéne kiírtani. Minden jót!

  Kata FodorKata FodorNapja
 • @Gabriella Módis Ha kulturált ellenvéleményt akarsz, akkor először beszélj kulturáltabban, mert így a tartalom nem tükrözi a színvonalat amit képviselni látszik. Nekem a káromkodás és apróbb stíluselemek miatt nem jön át a tartalom, bocsesz.

  Steven WeaverSteven WeaverNapja
  • @Gabriella Módis Nem tudom mitől lennék több, fölényes mással szemben. Senki nem mondta hogy "alpári", viszont pont az ilyesmi szavak használata nem teszi vonzóvá a tartalmat számomra, valószínüleg csak mást várok az arctól, a hölgytől a videóban, nem passzol nekem a két dolog, ez egy vélemény nem több. Rosszul írni egy szót, helyesírási hiba, viszont amit én írtam az nem hibakeresés céljával történt hanem véleményalkotás és építő kritika. Azt látom, hogy nyersnek hatott. Azt nem értem miért kellene vitába szállnom, nem akarok győzködni senkit, viszont konkrétan a témákba vágó dolgot nem tudtam ecsetelni, az első 4 perc után elég volt a stílus miatt, pedig a téma érdekelt és írtam is volna kommentet mert nálam mondjuk a vegán életmód sokkal fontosabb mint holmi divat, de nem tudok érdemben hozzászólni a videóhoz, mert lenyugtáztam azzal, hogy oké ez a nő is degradálja ezt az esszenciálisan kellene hogy működő dolgot, szép koncepciót, láttam más kommentelők sem voltak elégedettek az állásponttal és még csúnyán is beszélsz, mondom igyekszem nem sértő lenni vagy gúnyos, nyers az viszont vagyok, sajnálom.

   Steven WeaverSteven Weaver22 órája
  • @Steven Weaver elnézést, de emlékeztetnélek, hogy a vélhetően alpári stílusom olyannyira bántotta fölényes mivoltodat, hogy arra sem méltattál, hogy vitába szállj velem :) a hibát te már az első kommenteddel megtaláltad bennem, amire mondjuk nem úgy válaszoltam, hogy “én ugyan írástudatlanokkal vitába sem szállok”, hanem fel akartam rá hívni a figyelmed, hogy te sem vagy hibátlan :)

   Gabriella MódisGabriella MódisNapja
  • @Gabriella Módis Amúgy kíváncsi lennék mit írtál volna ha nem írok valamit rosszul.. mert hibát keresni könnyű. Valamit jól csinálni meg építő kritikát elfogadni már kevésbé.

   Steven WeaverSteven WeaverNapja
  • @Gabriella Módis Köszi, kíjavítottam. Azért remélem nem veszel zokon egy kis kritikát...

   Steven WeaverSteven WeaverNapja
  • @Steven Weaver úgy írjuk, hogy KULTURÁLT :)

   Gabriella MódisGabriella MódisNapja
 • Kíváncsi vagyok, hogy a téné-be (teljes értékű növényi étrend) milyen oldalról tudnál belekötni. A többit inkább hagyjuk.

  Ivett BíróIvett BíróNapja
  • Nem tudnék :) nem is akarok, nem volt ilyen kérdés. Talán felmerülne bennem, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemek hiányát hogyan lehet pótolni, de biztos van rá kész válaszod.

   Gabriella MódisGabriella MódisNapja
 • nincs semmi rossz a húsevésben, ÉS Sokak szerint "a vegánok felsőbbrendűnek érzik magukat A felsőbbrendűség ott kezdődik, amikor évi 70 milliárd szárazföldi- és 1.5 billió vízi élőlény megcsonkítását, kínzását, kihasználását, tárgyiasítását és lemészárlását támogatja valaki azért, hogy 5 percig élvezzen egy pótolható ízt. Nincs abban semmi rossz, ha húst eszel! Tudod, mit? Igazad van! Eltekintve az érzéstelenítés nélküli kasztrálástól, a forró vassal történő billogozástól, a fülekbe fúrt bélyegektől, a farokkurtítástól, a gyapjúszerzés miatti bőrlehúzástól, a kényszertöméstől, a szexuális visszaéléstől, az erőszakos megtermékenyítéstől. A vemhesség alatti ketrecekbe kényszerítéstől, a csőrök megcsonkolásától, a szarvak eltávolításától, a fogak kihúzásától, a bebörtönzéstől, a szűk cellákba szorítástól, az anya és újszülöttje elválasztásától, a fejőgép miatti emlőgyulladástól. A marhák homlokára mért halálos áramütéstől, az ütlegelésektől és döfésektől, a torkok elektromos fűrésszel történő átvágásától, a kismalacok földhöz vágásától mert túl kicsik, túl gyengék, vagy betegek… Á, nincs abban semmi rossz! Eltekintve az üvegház hatású gázok kibocsátásától, az erdőirtástól, az esőerdők fáinak kivágásától, a klímaváltozástól, a termőföldek kizsákmányolásától, a vízkészlet pazarlásától, a talajeróziótól, a természetes élőhelyek megszűnésétől, egyes fajok eltűnésétől, az óceánok oxigénhiányos területeitől, a légszennyezéstől, állatok exportjától, újszülöttek millióinak napi szintű megölésétől mert nem tűnnek nyereségesnek. A fejlődési rendellenességektől, fertőzésektől, kelésektől, tumoroktól, sérülésektől, szakadásoktól és zúzódásoktól, kannibalizmustól, megőrüléstől, a mocskos és minden higiéniát nélkülöző életfeltételektől… Ráadásként az emberek elszegényedésétől, az éhezéstől (mivel a termőföldek felét és az ivóvízkészlet harmadát állattartásra fordítjuk), a vágóhidakon dolgozók megváltozott viselkedése miatti erőszakos cselekményektől, pszichés és érzelmi problémáktól. Dehogy van bármi rossz a húsevésben! Ha szemet húnyunk a szívinfarktus, a rák, a diabétesz, a csontritkulás, a gyulladásos megbetegedések, az emésztési zavarok, a szervezet elsavasodása, az immunrendszer károsodása, a krónikus székrekedés felett. Nincs itt semmi rossz. Eltekintve az orvosi kiadások milliós nagyságrendjétől, a csirkéket élve ledaráló gépektől, az élőhelyüket védő vadon élő állatok durva begyűjtésétől. A teljesen felesleges és értelmetlen kegyetlenségtől, erőszaktól, sterilizálástól, gyilkolástól és haláltól. Az ártatlan kiscsirkék, halak árammal, gázzal, leszúrással, torokmetszéssel, élve forrázással, megfojtással történő kivégzésétől és a tengeri élőlények halálától akik véletlenül akadtak a halászhálókba. Na ugye, hogy nincs is gond a húsevéssel. Csak tekintsünk el a következetes diszkriminációtól, kizsákmányolástól, elnyomástól, tárgyiasítástól, kereskedelmi árucikké minősítéstől, ártatlan élőlények rabszolgasorsba kényszerítésétől és kihasználásától, és azon emberek napi szintű pénzelésétől, akik részt vesznek mindebben. Mindezektől eltekintve, nos… kijelenthetjük, hogy nincs semmi rossz a húsevésben.

  Fő ZeusFő ZeusNapja
 • Mindenki saját magáért felelős. Azért mert valaki "agresszív" azért én nem tudok felelősséget vállalni. A probléma az érvekkel az, hogy nincs olyan, hogy "ti azt mondtátok". Minden ember individuum, én nem tudok felelősséget vállalni mások szavaiért, csak a sajátomért. lehet én és te soha nem beszéltünk, és én soha nem hívtalak rossz embernek téged. az emberek általánosítanak pár rossz tapasztalat alapján, ami a másik oldalról is ugyanúgy jelen van: engem már mindennek elhordtak, mégsem kenem ezt "rád", hogy te voltál. A veganizmus nem arról szól, hogy egy disznó fontosabb az embernél, hanem hogy nem használjuk ki vagy öljük meg az állatokat. Elvileg az emberek állatbarátok, ez lenne a minimum. Ha Azt állított, hogy "elfogadtató az ölés, mert az áldozata szükséges" meg kell értünk, hogy nem szükséges. Élhetünk úgy is, hogy nem gyilkoljuk meg őket. Attól, hogy valaki 50 éves parasztbácsi, ugyanúgy lehet vegán (van is egy csomó ilyen), ez nem szélsőséges, hanem empátia másokkal szemben. Ha elsírod magad, mert megerőszakolták egy ismerősödet, akkor jó ember vagy, de akkor miért nem sírod el magad, amikor a teheneket mesterségesen megtermékenyítik (erőszakkal teherbe ejtik), hogy utódokat szüljenek, akiket elrabolnak édesanyjuktól? (társadalmi kondicionálás. ha mindenki azt csinálja körülötted akkor nem is tűnik fel, hogy bármi baj lenne heti 2,4-2,8 milliárd állat leöléséből) Az egyik elnyomást figyelmen kívül hagyod, pedig az ismerősöd és az az állat is egy agresszív cselekedet áldozata lett, és egyik sem elfogadható. Tedd fel magadnak kérdést, ha élhetek boldog és egészséges életet anélkül hogy másoknak (beleértve magamat is ) ártsak/ vagy és kevesebbet ártsak. Miért választanék mást? Ha van alternatívám, amihez nem kell állatok milliárdjait tenyészteni és leölni. Ami fenntartható és nem rombolja pusztítja a környezetet, ráadásul még egészségesebb is, miért választanék mást. Soha nem az a a baj ha nem tudunk valamit . Nagyobb baj az ha már megismertük az igazságot, vagy információt szereztünk és annak ellenére is nem az álláspontunkat , hanem az egónkat védjük. Vegan Power

  Fő ZeusFő ZeusNapja
 • A Vegan in Hungarybe már kikerült ez a videód és a "vérvegánok" most mocskolódnak. Pedig basszus mennyire igazad van és milyen jók az érveid. :)

  Black LadyBlack LadyNapja
  • Ha idiótának hívtok valakit az mi ha nem mocskolódás?

   Black LadyBlack LadyNapja
  • Nem mocskolódik senki, csak jót röhögtünk az összehordott hülyeségeken. Humánus gyilkolás meg avokádón élő vegánok, na persze. A csaj se gondolja ezt komolyan, csak nem akarja bevallani, hogy lusta tenni az állatokért.

   Peter KenyérfüggőPeter KenyérfüggőNapja
  • Senki nem mocskolodik, csak azt irjak hogy ha egy ilyen komoly temarol kezd el beszelni akkor legalabb nezzen utana. De tudjuk hogy mostmsr barki lehet velemenyvezer csak kell csinalni egy youtube profilt. Nem mindegy hogy a hulye okoskodik vagy az okos hulyeskedik.

   ágoston domihágoston domihNapja
 • A leghatékonyabb módja a környezetünk és a segítségünkre szoruló állatok vedelmére a növényi étrend. Elszomorító milyen egészségi állapotban van ma egy átlag, mindenevő ember, ezen is érdemes elgondolkozni. Lehet, hogy érdemes változtatnunk... A kényelem és szokások másodlagosak. #govegan

  Lilla RongaLilla RongaNapja
 • Nagyon nagyon bosszantó hogy mindig olyan probál okoskodni a vegánságról, olyan érvekkel amit számtalanszor megcáfoltak már. Pont ezért nem lesz soha fejlődés ilyen téren, mert mindig azok beszélnek olyan témákrol amikhez fingjuk nincs. Felelősséged lenne korrekt információkkal szolgálni erről a témáról is mert így fals képet es véleményt alakítasz ki a téged követőkben, akiknek ez egy új ismeretlen téma. (Mármint a vegánság.)

  Bertalan SzalaiBertalan SzalaiNapja
  • A vegánok az emberiség kb 1%-át teszik ki, és nem csak mi fogyasztunk avokádót. Sőt, sok vegán még bojkottálja is, ahogy a pálmaolajat is, pont azért, hogy minél kevesebb állat haljon meg és esőerdőket se vágjanak ki miatta. Az avokádó, pálmaolaj, szója, de még a vegán termékek nagy részét is az adatok alapján a nem-vegánok fogyasztják rendszeresen. A szójáról például konkrétan tudjuk, hogy kb a 75%-át állattartásra használják, hogy a húsevők számára felhizlalják az állatokat, közel 20%-át biodízelhez és kb 5%-át emberi fogyasztásra, aminek ismét csak 1%-át teszik ki a vegánok. www.foodsource.org.uk/building-blocks/soy-food-feed-and-land-use-change

   ágoston domihágoston domihNapja
 • Én nem találkoztam még ezzel a hölggyel....látszik, hogy nagyon menő: össze van kombinálva a szemöldöke a hajszínével, a rúzsa a pulcsi kivágással....a szavai sem akadnak össze, gratulálok! Jó stílus, humor, nagyszerű! Egyetlen dolog hiányzik: a szíve nincs a helyén....

  szenes.zsuzsanna Szenesszenes.zsuzsanna SzenesNapja
 • Te vagy a szar arc szerintem

  VeganwitchVeganwitchNapja
 • Pontosan igazad van Gabi! Aki egyszer félre ment az újra megteszi! Sajnos tapasztaltam! Jó videó lett 😍

  bodomarybodomary2 napja
 • Hú, nálunk nagyon nehéz így baráti társaságban a kajálás vagy egy buli. Az egyik barátom tojás allergiás, a másik mivel gyerekkorában nem evett húst így a szervezete kilöki, azaz húsallergiás én pedig laktózérzékeny vagyok. Nagyon nehéz összeütni egy csajos napot, mi legyen a nasi, a vacsi stb. Nekik a legnehezebb a mindennapokban is, főleg a húsallergiás barátnőmnek, mert ő már attól is simán kórházba kerül, ha előtte husit sütöttek az olajban vagy, tartalmaz bármi húseredetűt.

  Azariel HUNAzariel HUN2 napja
 • Nagyon szeretem az őszinteségedet, szókimondóságodat. Jó hallgatni téged.☺️ A divat vegánságot, ételérzékenységet én sem értem, nem lesznek egészségesebbek ettől, de azt sem értem, aki mindenféle vitamint és étel kiegészítőt szed össze vissza már már túlzásba esik vele. Az sem hiszem, hogy annyira jót tesz.😃 Én is szeretem a húst és imádom a sajtot, nem tudnám nélkülözni őket. A házimunkához pedig hozzászólva, az én vőlegényem is sokkal alaposabb, mint én, úgyhogy ez az ő szakterülete, enyém meg a konyha.😃

  blizabliza2 napja
 • Engem érdekelne a HUworld-os videó, pláne mert érintett vagyok. 😀

  TP MakeupTP Makeup2 napja
 • Mennyire jól összefoglaltad a véleményed, amivel teljesen egyetértek és végre még egy youtuber akinek van mit mondania. Nem pedig a szokásos uncsi összevissza vásárólgatós kipróbálos videó ami csak a reklám miatt készül.Köszönöm neked.👏

  Tímea Nagy-MiklósTímea Nagy-Miklós2 napja
 • Szia. Megeszek mindent, húst, tejterméket. De az avokádot nem eszem!! Nem szeretem :)

  Marta Sz.Marta Sz.2 napja
 • Nem a laktózzal hanem a tejjel magával van gond. Pl ha náthások vagyunk orvosi javaslat, hogy ne igyunk tejet,mert nyák képző. Ismerős gyerekének addig nem múlt el a szervezetében a gyulladás hónapokig míg az orvos azt nem javasolta, hogy próbálják elhagyni a tejet, pedig nem volt allergiás, s lám a hónapok óta tartó gyulladás elmúlt. Szóval allergia nélkül is okozhat tüneteket. Én se vagyok allergiás, de ha tejet iszom puffadok. Valami van a tejben ami nem igazán emberbarát, szerintem

  Szabina BaloghSzabina Balogh3 napja
 • Én vegán vagyok. Amúgy én soha nem bírtam a mi tyúkjaink levágását sem. Mióta váltottam sokkal jobban érzem magam lelkileg. Én hiszem azt, hogy mindenki tudja hogy neki mire van szüksége

  Sára PauluszSára Paulusz3 napja
 • Istenem, az a RÚZS szín!!!😱😱😱 Légyszi mondd el,mi ez!😘😂

  Omega HajnalkaOmega Hajnalka3 napja
 • Mikor a saját gondolataidat/véleményedet látod egy másik embernél kiteljesedni🤗

  Noémi 070Noémi 0703 napja
 • Azt mondod, zavar, ha valaki a saját ideológiáját rád akarja erőltetni. Kicsit te is beleestél ebbe a hibába, még ha nem is szándékosan. A margarin nem "egy mocsok". Én pl. jobban szeretem, mint a vajat, nekem a vaj napi szinten fogyasztva kicsit nehéz lenne a gyomromnak, amellett rendkívül nehéz kenni is, hacsak nem veszi elő az ember étkezés előtt negyedórával. Amúgy nincs a vajjal semmi baj. A jó minőségű margarin egyébként kifejezetten finom is lehet, pl. Bords Eve. A laktózmentes sajtoknál töbször tapasztaltam, hogy adott esetben jobb ízűk van, mint a simának és egy bizonyos korban, már akár 30 után nehezebb emészteni a tejtermékeket (nem kell feltétlenül erősen laktózérzékenynek lenni hozzá), ezért is jó a laktózmentes. Gluténmentes kekszet is szoktam venni, mert inkább eszem kukorica vagy rizslisztet, mint fehér lisztet. Egyébként az ésszerű, hogy ha valaki nem laktóz-, vagy gluténérzékeny, nem kell ezektől teljesen mentes étrendet folytatni. Ha nem vagyok gluténérzékeny, miért ne ennék továbbra is krumplit vagy kenyeret stb. Viszont ezek a laktóz/gluténmentes ételek ésszerű mértékben beépíthetőek az étrendbe. A cukor és a fehér liszt elhagyása pedig mindenképpen egészséges-én pl. nagyon meg is híznék, ha ilyeneket ennék, a bőröm is szebb így.

  Szilvia BánóSzilvia Bánó3 napja
 • Szerintem inkább arról beszélj mi lenne veled ha nem futna az építőipar vagy egyszerűen megrekedne. A táplálkozási storyd sok sebből vérzik, fuss neki újra mert az infoid nem mindig pontosak.

  Eleana SEleana S4 napja
  • Fölényeskedő stílusoddal talán a témába vágó szakértelmedet fitogtatod? A rosszmájú, személyeskedő megjegyzés helyett miért nem inkább arról írsz, szerinted miben tévedek?

   Gabriella MódisGabriella Módis3 napja
 • Szia! Nem épp idevágó téma, de videóötletet: egy jó kis rémisztő, haloween-i smink?! ;)

  Ágnes SimonÁgnes Simon4 napja
 • Én azért nem leszek soha vegán mert ugynéznék ki mind TE. 🤣

  Ilona CsókaIlona Csóka5 napja
 • Pont azért amit említettél az avokádó már nem is számít vegánnak.

  T PT P5 napja
 • Valójában fogyókúránàl jó döntés lehet laktózmentes tejet fogyasztani mondjuk kávéba, hiszen a laktózmentes édesebb, mert a laktóz (diszacharid) ketté van bontva benne már enzimatikusan. Így könnyebb elengedni a cukrot :)

  Fadua MayFadua May5 napja
  • Ebben teljesen igazad van, én laktózérzékenység miatt kell laktózmentes tejtermékeken éljek és határozottan nem kell plusz cukor a kávémba, sütikbe se teszek olyan sokat. ;)

   MyLittleEdelweissMyLittleEdelweiss4 napja
 • aki érzi ? én magamtól nem eszek ilyen ételt vagy folyadékot , az én hasmenésemet hagyd magamra bízva ...

  Szücs SteweSzücs Stewe5 napja
 • Én pesketáriánus vagyok.( Halat és tojást eszem.) tejet és joghurtot már évek óta csak növény változatban a tej érzékenység miatt. Nem ítélem el egyik életformát sem. De a családom egyre kevesebb húst eszik.

  Rebeka SklenszkyRebeka Sklenszky5 napja
 • Ez egy személyes vélemény lesz, amolyan eszmefuttatás az én nézőpontomból. A videó címe engem nagyon kiakasztott elsőre, miután végig néztem, egy kicsit megnyugodtam, hogy téves volt a gondolatom miről fog szólni ;) Már hozzászoktam, hogy csak ócsárlást lehet kapni ha szóba kerül a vegán étrend Én laktóz érzékeny vagyok és inzulin rezisztens is, így muszáj laktózmentes dolgokat vásárolnom és ennem. De szomorúnak találom, hogy igazolt problémám van ezzel, még is még mindig sok ismerősöm gondolja, hogy hobbiból eszek így, ami elég bántó szerintem. A veganizmus a másik az említett inzulin rezisztencia miatt változtatnom kellett a teljes korábbi étkezési szokásaimon, először kipróbáltam az orvosok által hazánkban álladóan tanácsolt 160g szénhidrát diétát, jobban voltam tőle az igaz, de nem volt az igazi. Úgy érzetem valami nem klappol... Aztán a youtube-on elkezdtem angol nyelven keresgélni a betegségem kapcsán és ott találtam rá a vegán életmód kiemelkedően jótékony hatására az inzulin rezisztenciára. Mindkettő "diéta" amit említettem jó hatással van az állapotomra, de a mostani kutatások szerint a vegán teljes értékű étrend hosszútávon 10-15 év időtartamban is jótékony és biztonságos, míg a 160 g szénhidrát diéta azért előhozhat későbbi problémákat. (Más elveken közelíti meg a vegán étrend az inzulin problémát és megint más módon a 160g szénhidrát diéta. Utóbbi kifejezetten rövid távon akar elérni nagyszerű eredményeket (sikeresen), míg a vegán étrend az inzulin hasznos működését célozza (ebben az étrendben domináns a szénhidrát bevitel bármennyire is meglepő) Egyet kell értsek abban, hogy probléma, a sok divatozásból speciális étrend követés, vagy elvek miatti, mert azokra az emberekre is rossz fényt vet, akiknél ez létkérdés. Egy kalapba veszik a legtöbben. Én is nehezen fogadtattam el a családi és baráti körben, hogy nekem így kell ennem, mert ettől jól érzem magam és később komoly betegségeket tudok megelőzni (pl cukorbetegség..). Ennek ellenére még mindig akadnak a környezetemben olyanok, akik totálisan "hülyének" tartanak. Amúgy az is teljesen igaz ha valaki teljes értékű vegán étrendet követ, hogy komoly felkészülést igényel a kialakítása, nagyon utána kell olvasni mi az az étrend ami kielégíti minden igényét a testnek csak növényekből. Ebben a témában szomorúnak tartom, hogy magyar nyelven elég visszafogott mennyiséget és sok esetben ellentmondásos adatokat lehet találni, kevés a hasznos információ. Angol nyelven ezerszer több az adat és a recept (bár a hátrány, hogy tele van olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel, stb. amiket itthon nagyon nehéz és drága beszerezni, de ilyenkor kell kreatívnak lenni..) Egy szó mint száz, emberek ne legyetek alapból előítéletesek, mert nem mindenki egyforma. Van akinek tényleg szüksége van ilyesmire, hogy egészséges és boldog életet tudjon élni. Aki meg alapból egészséges, az ne egyen mindenféle speciális ételt, viszont mindenki törekedjen az egészséges és változatos étrendre, mert sokat tehet a jövőbeli egészségéért vele, persze ha megengedheti magának.

  Krisztina Kajtárné VargaKrisztina Kajtárné Varga5 napja
 • Normálisságod üdítő színfolt🐪🐪🐪

  Zsófia PalánkiZsófia Palánki5 napja
 • A veganizmus egy életmód és szemlélet, nem csak a táplálkozásról szól. Embereket szerintem sincs jogunk elítélni, nem áll ember azon a szinten, hogy ezt megtehesse, egyébként se vezet sehova. De tettek lehetnek elítélendőek, a vegyes táplálkozás pedig szerintem a 21. században elítélendő, de a húsevés biztosan, bármikor. Egyébként se jó a hasonlatod, mert a származás-vonzalom, de még a vallás is, nem igazán befolyásolható, azzal születünk, természetes, viszont a táplálkozásunk befolyásolható, szokás. Mindenképp egy növényi alapú étrendet kéne követni. Nem igényel semmilyen plusz tervezést, teljes értékű növényi étrenden nem eszel meg úgy kalóriát, ami ne lenne nagyon tápanyagdús, ha aggódsz az egészségedért, kövesd azt és egyél eleget. Ironikus, hogy most nem aggódunk azon, hogy esetleg tápanyaghiányosak leszünk, amikor fogyasztunk növényi olajokat, állati zsírokat, cukrot, vajat, sajtot, amelyekbe vagy szinte 0, vagy nagyon minimális hasznos tápanyag van, ahhoz képest, amennyi kalóriát beviszel belőlük, de ha növényeket kell enned, akkor ez rögtön nagyon komplikált kérdés lesz és mindenkinek az egészsége lesz a legfontosabb :D. Nem a gazdálkodási módokkal van a probléma, hanem növekszik a világ népessége, a modern nyugati kultúra sokkal inkább alapul állati termékek fogyasztásán (20. század elején is sokkal kevesebb állatit ettek az emberek), ezt a kultúrát pedig exportáltuk keletre a globalizáció által. Nem vagyunk ragadozók, optimális esetben növényevő az ember, úgyhogy nem kell nekünk semmilyen zsákmányállatot elejteni modern körülmények közt (a ragadozóknak funkciójuk van, mert a sérült, beteg, öreg állatot vadásszák le általában, ezzel segítve az evolúciót, míg az ember épp, hogy a legszebb állatokat lövi ki, ezzel az evolúció ellen dolgozva). Azok a humánus ölési módszerek pedig amikről beszéltél annyi, hogy pld. elgázosítják az állatokat, egy lassú agóniába halnak meg, én nem kívánnám ezt magamnak halálnemként, nem tudom te hogy vagy vele. A növények nem éreznek fájdalmat, az, hogy a nagyipari termelésben pedig meghallhat egy pocok egy gabonaültetvényen, oké, de egyrészt ez nem szükségszerű veszteség, és a vegánok, ha lesz rá lehetőségük, olyan helyről fognak vásárolni, ahol még erre is ügyelnek, mivel itt a szemlélet a lényeg és azt következetesen tovább fogják vinni. Az állattartás viszont szükségszerűen magával hozza a szenvedést, mivel meg kell őket ölni a húshoz, a fiú csibékkel nem tudnak mit csinálni, amikor tojást akarnak termelni, így őket is meg kell ölni, a tejipar is elég szoros kapcsolatban áll a húsiparral a borjak miatt. De még ha a tejet, tojást lehetne is szenvedés mentesen előállítani, nagy mértékben biztos nem, mert amennyit fogyasztunk, ahhoz nincs elég terület, hogy tudjuk etetni az állatokat és legyen kellő életterük is, vagy, ha ezt biztosítani akarnánk nekik, akkor még több területet kéne elvenni a természettől, ami megint az állatok félresöprésével jár. Tehát nem lehet egyszerre jól tartani az állatokat és kielégíteni a szükségletet, vagy akkor tényleg nagyon minimális állatit kéne fogyasztani (húst nem, mert az akkor is gyilkosság), de ahogy soroltad a szívednek kedves "ételeket", nem úgy érzem, hogy erre komolyan törekednél. A növényeket lehet a legkisebb területen előállítani, azt a sok szójaültetvényt, amiről beszélsz, azért látjuk, mert az állatokat táplálják azzal. Az avokádót nagyrészt nem vegánok kapták fel, sőt, a nagyon trú arc vegánok pont az etikai és környezetvédelmi okok miatt eléggé minimalizálják, én pld. az utóbbi 1,5 évben alig ettem, utoljára lehet 1 éve ettem. Az a baj, hogy azt nem értitek, hogy ez egy szemlélet, nem a veganizmus a lényeg, én se mondhatom magam annak, mert a mézet nem utasítom el pld., hanem, hogy megértsük, hogy tennünk kell azért, hogy élhetőbb, békésebb hely legyen a világ, ezt pedig a (fogyasztói) döntéseinkkel tudjuk befolyásolni. Nem az a lényeg, hogy egy címkének megfeleljünk, hanem, hogy utánajárjunk a dolgoknak és mindig próbáljunk a legetikusabban dönteni, mert ha a cégekre bízzuk, ők nem fognak etikát gyakorolni, sőt ellenkezőleg, az állam pedig nem korlátozza megfelelően a cégeket. Nem értem, hogy miért várjuk el, hogy velünk mindenki rendes legyen és ne kelljen szenvednünk az életünkbe, ha kimondjuk, hogy más szenvedése minket nem érdekel, hiába változtathatnánk rajta, működésünkkel pedig egy olyan világot támogatunk, ami ugyanolyan embertelen, erőszakot és frusztrációt szülő munkahelyeket, körülményeket teremt és tart fenn, mint amilyenektől adott esetben mi szenvedünk a saját munkahelyünkön, az iskolában, az életben való boldogulásunkban vagy akár akkor, amikor megtámadnak minket az utcán. A vágóhidakhoz közel lévő iparvidékeken pld. sokkal nagyobb a bűnözés és erőszakos cselekedetek aránya, mint más iparvidékeken. Ez a pusztító negatív energia, amit a világra bocsátunk, minket is mérgez, mert a minták ugyanazok. De hogy várjuk el a változást, ha mi sem teszünk érte? Hiszünk egyáltalán bármiben, ami jobb, más? Az előnyök kellenek, de az összefüggéseket nem látjuk, a kényelmünkből pedig annyit se engedünk, ami a mi érdekünk is lenne (mert a vegyes táplálkozás egészségtelenebb, mint a téné), és tényleg csak a szokásainkat kéne levetkőzni, ami szűk egy év alatt teljesen végbe megy. Tudom, ezt azért nehéz így elkezdeni, mert amit én sugárzok a világ felé, az nagyon kicsit befolyásolja a világot, tehát nem biztos, hogy jobb lesz a sorsom. De még erre is azt mondom, hogy de igen, mert egy jó szemlélettel, amit következetesen viszel, olyan környezet, olyan barátok, így olyan munkahely, olyan kapcsolat, család lesz mindig melletted, amivel megint csak elkerülheted a birtokló és leigázó nyugati, de leginkább emberi szemléletből adódó fájdalmakat, traumákat. Ez egy út, amin érdemes elkezdeni járni, fokozatosan elkezdeni, és lehet hibázni, én is fogok még biztosan (lehet még megeszek életembe egy maxi kinget), de mindig igyekszem a jobbra, megbocsátok magamnak és csinálom tovább. De kijelenteni előre, hogy én ezt biztosan nem fogom csinálni számomra szűklátókörűségre vall, ami ennél is fontosabb pedig a változás (ami az élet alapja és termékeny alkotója) természetét nem érti és így utasítja el azt, limitálja annak lehetőségét, aki így gondolkodik. Nem a jövőben kell élni, a jelen számít, a most. Ez mind egy illúzió, hogy vegán vagyok. Valójában te is most vegán vagy, mert jelenleg nem használsz ki állatokat. Az a lényeg, hogy ezt az eredendő tisztaságot, amikor döntési kényszerbe, helyzetbe kerülünk, próbáljuk őrizni, megvédeni. Mert ha relativizáljuk az erkölcsöt, beengedjük a bűnt, a mocskot az életünkbe, mondván ez még belefér, vagy a legjobb, hogy ezt már megszoktuk, akkor ennek soha nem fogunk valós határt szabni, soha nem fogunk hinni a jóban, és mérhetetlenül kiábrándultak és cinikusak leszünk, ami látható a kultúránkon és az azt alkotó társadalmon. Aztán ez a bűn pedig visszaforog ránk és bekebelez minket, ahogyan az erőszak örvénylő természete is. Fura ez az emberi gondolkodásmód is, hogy nem tudunk elképzelni valamit máshogy, "lemondani róla", pedig annyira látszik, hogy mindezt azért gondoljuk így, mert ebben nevelkedtünk, ezt láttuk a környezetünktől. Ugyanezek az emberek egy vegán családban, világban felnőve, így gondolkodnának a húsevésről, hogy még ha nem is szenvedett meg csak elütöttük véletlen, akkor se eszem meg, mert nem tudnám elképzelni. Borzasztó könnyű a szokásainkat befolyásolni és kultúrát teremteni - csak ezúttal morális alapokon, logikával és empátiával, belénk ültetett vágyak, szokások helyett. Az egy sokkal jobb szokásrendszer lesz, mint amit a pillanatnyi kényünk-kedvünk alapján gyakorlunk, ami mögött ugyanúgy egy rendszer és okok vannak, csak azoknak nincs értelmük, létjogosultságuk. Ekkor rá fogunk jönni, hogy valójában a hús nem finom, hanem a húsos ételek vannak finoman fűszerezve, elkészítve, de növényekből is lehet ugyanúgy finomat főzni. Hogy a tej, tojás, sajt amellett, hogy kb. ugyanez igaz rájuk, nem természetes táplálékunk ilyen nagy mértékben, nem fogjuk igényelni ezt a sok zsíros, megterhelő étkezést (én is ezért nem igénylem pld. annyira az avokádót, mint egy meggyet, zabot, kelbimbót). Ha megvan a megfelelő szemlélet, annak függvényében fogsz feldolgozott növényi termékeket vásárolni, de az egészségedre is ügyelni fogsz, mert egy ízlés, egy értékrend, egy hála fog benned kialakulni. A hála, azért, hogy egy békés helyen élhetsz, egy elég békés és felvilágosult korban, ahol tehetsz azért, hogy jobb legyen, és nem azon fogsz problémázni, hogy nem élhetsz még ennél is kényelmesebben, mert tudod, hogy élhettél volna Ruandában, Kambodzsában a tömegmészárlások idején, falvakat gyújthattak volna rád a II. világháborúba, vagy haláltáborokba hurcolhattak volna, mint ahogy most az állatokkal tesszük és ahhoz képest semmi, amit te most feladsz, viszont, ha csak kicsit is, szilárdítod a jót a világban, hogy te és minden szeretted hasonló körülményekben élhessen a jövőben.

  Ziggy StardustZiggy Stardust5 napja
  • @Eleana S hála az égnek, hogy ide is böfögtél valami epéset! ✌🏼 legyen részed neked is ennyi kényelemben, szívből kívánom, hogy szülés után ne kelljen egyből visszarohannod húzni az igát 🙏🏻

   Gabriella MódisGabriella Módis2 napja
  • Hála az égnek hogy összetalálkozott az építési vállakozó férjével aki biztosítja neki ezt a kényelmet hogy szabadon filozhasson az elet kérdéseiről.

   Eleana SEleana S4 napja
  • "embereket szerintem sincs jogunk elítélni......" utána következik kilométeres lista, hogy éppen neked miért van jogod elítélni a húsevőket. Az ilyen rosszfej vegánok miatt utalja egy csomó ember a vegánokat, és igazuk is van.

   Szabina KovácsSzabina Kovács4 napja
  • Az ember nem növényevő, hanem mindenevő. Ezt a fogazatunk elárulja. És igen, vannak élelmiszerek, amiket határozottan nem kéne erőltetni, viszont még mindig többségben vannak azok, akik megmaradnak a hagyományos, vegyes étrendnél. Sajnos azt sem lehet elfelejteni, hogy a vegán életmód nem túl olcsó. Én pl: azokat a termékeket, amiket mondjuk tejtermékek helyett kínálnak a vegán márkák, nem tudom megfizetni. Azokról a csalódokról meg ne is beszéljünk, akiknek húsra sem telik. Vannak emberek, akiknek túlságosan "zöld" rostokban gazdag élelmiszerektől emésztési gondjai vannak. Valószínűleg nem tudod, milyen IBS-sel élni, csak délelőtt szabad gyümölcsöt ennem, mert később nem bírom. A rengeteg tartósítószert, színezéket tartalmazó, kifejezetten mű kajákat teljesen ki kellett iktassam az étrendemből. Laktózérzékeny is vagyok, a glutént nem kell teljesen elhagynom de pl: régen imádtam a tésztaételeket, amiket most inkább kerülök. A zsírosabb húsokat nagyon régóta nem kedvelem, meg nem is esik jól, viszont a csirkét, pulykát, halat nagyon szeretem. És akkor mondjuk említsük meg a cukorbetegeket, akiknek lehet jobb egy adag csirkét megenniük ebédre, mint bármit, aminek magasabb a szénhidráttartalma, úgy amúgy. És az állati fehérje még mindig jobban hasznosul, mint a növényi, ugyanis mi nem férünk úgy hozzá a növényekben lévő tápanyagokhoz, mint a ténylegesen növényevő állatok. Amióta emésztési gondom van, nem tudok étrendkiegészítők nélkül élni, mert magnézium és vashiányos lettem, amikor diétáztam. Úgyhogy a vegán életvitel sajnos nem való mindenkinek,nem vagyunk egyformák.

   MyLittleEdelweissMyLittleEdelweiss4 napja
  • Ezt a kommentet a blogomon megoszthatom? Szerintem remekül megfogalmaztad!

   O. L.O. L.5 napja
 • Itt jegyezném meg, hogy ha valaki glutén-, laktózmentes vagy egyéb más mentes étkezést folytat úgy, hogy valójában semmilyen intoleranciája nincs az egyénnek, később komoly betegségeket is kiválthat, pl. Emésztőrendszeri betegségek stb. EMBEREK, NE EGYUNK DIVATBÓL MINDENMENTES SZ@$&KAT ! Sokan sajnos nincsenek tisztában milyen élettani hatásokkal járhat egy ilyen. Illetve a magyar lakosság nagy része el van tévedve, különféle szavak fogalmával sincsenek tisztában, csupán annyit hallanak H BIO , vegán , glikémiás index stb. és el vannak ájulva, eldöntik H Úristen akkor az jó vagy nem nekik ,holott fogalmuk sincsen miről beszélnek igazán. Az élelmiszer ipar rendkívül zseniális módon kommunikál, amit a buta magyar megkérdőjelezés nélkül elhisz.

  AndiAndi5 napja
 • Én is nagy húsrajongó vagyok, de környezetvédelmi okok miatt próbálom picit redukálni az elfogyasztott hús mennyiségét, és többször vannak vegán fogások is. Szerintem lehet ezt kompromisszumosan csinálni. A vegánoknál amúgy jobb eü. paraméterek mutathatók ki,de szerintem azért, mert sokkal tudatosabban étkeznek, nem feltétlenül az étrendnek köszönhető. És nekem is az merül fel, ami mondtál Gabi, én hülyét kapok a vegán = környezetbarát mondástól, a rengeteg messziről hozott kókusztej, avokádó meg téli áfonya ökológiai lábnyoma szerintem nagyobb, mint a szomszéd néni tyúktojásáé. Vannak tudatos étkező és környezettudatosan gondolkodó vegánok és mindenevők is, de nem kell egyenlőségjelet tenni sehová

  ALMA PirosALMA Piros6 napja
 • A párkapcsolati témához: abszolút egyetértek veled abban, hogy otthon is nézzen ki valahogy az ember. Egy hetes a kisfiam, és én teljesen kiakadtam, amikor korábban "sztároktól" láttam olyan fotókat, amiken full igénytelenek voltak, és büszkén hirdették, hogy az anyaság, főleg közvetlenül szülés után, ezzel jár. Ööö... nem. Attól, hogy anya vagyok, nem azt jelenti, hogy szoptatós melltartóban és nagymama bugyiban terpesztek itthon, és főleg nem rakok fel erről képet sehova. Szerettem gömbölyűnek lenni, mert a férjem is szerette, de nagyon örülök, hogy újból rámjönnek a kedvenc gatyáim (hála Istennek csak a hasamon maradt fölösleg, mindenhonnan lement minden a szülés után egy-két nappal). Persze mindenki csinálja úgy, ahogy neki jó, de szerintem egy nő, mégha anya is (és nem érte utol a depresszió, ami szörnyű állapot), ne legyen igénytelen. Kényelmes igen, de igénytelen ne. A másik, az ételallergia. A férjem elment önszántából tesztre, és kiderült, hogy 24 féle allergiája van, az egyik legnagyobb értékkel a tehéntej futott. Úgyhogy most próbálkozunk mindenféle alternatívával, hála Istennek szeretünk kísérletezni. De elég kiábrándító, hogy a sok divatból mentesen étkező miatt micsoda horroráron lehet kapni mindent. A húst meg mi is imádjuk, úgyhogy a veganizmus max annyi ideig van jelen az életünkben, amikor húsmentes az ebéd. :D

  Kinga ÁrmaiKinga Ármai6 napja
 • Amúgy meg te is ezt a címet választottad, hogy minél többen kattintsanak a videóra. Te is kihasználod ezt a "divatot"

  Lili NagyLili Nagy6 napja
 • Nyílván senki sem tud úgy élni, hogy akaratlanul is ne ártson egyetlen élőlénynek sem de a vegánok legalább törekednek arra, hogy minél kevesebb legyen ez a szám! Ebben a témában nekem nem tetszett a véleményed, mert nem volt informatív csak a szokásos dolgok hangzottak el.

  Lili NagyLili Nagy6 napja
  • Na jó nem tudom komolyan venni ezt, elképzelem hogy idegesen kommentelsz.🤣 Nem ítélkezem de te ugyan azt tetted mint ő, szóval bagoly mondja

   MX BGyMX BGy2 napja
  • itt a lényeg! a törekvés! egyetértek

   Anastasia LukreciaAnastasia Lukrecia6 napja
 • Gabi, nagyon köszönöm, nagyon klassz videó lett!💜 Annyira szeretem ezt a kifinomult, őszinte stílusodat, ahogy beszélsz... olyan jó hallgatni 😍

  Vivien JuhászVivien Juhász6 napja
 • 21:39 sok angol/amerikak youtube-osoknál hallottam "jútub-ot"...

  nusskonussko6 napja
 • A HUworld-ot nem "jútyub"-nak ektik. A britek cs-szerűen ejtik a T-t és az ou/u is kicsit ű-szerű, az amerikaiak pedig rendes T-t mondanak.

  Gábor KrálikGábor Králik6 napja
  • Hála az égnek, akkor ez valami orosz hülyeség, ami rám ragadt 😂

   Gabriella MódisGabriella Módis6 napja
 • Sya imádlak és teljesen egyet értek veled. 🙂😘

  Erzsébet FazekasErzsébet Fazekas6 napja
 • Nagyon jó videó lett 🥰♥️♥️♥️

  Júlia DancsokJúlia Dancsok6 napja
 • Nagyon puffadok a káposzta féléktől, hüvelyesektől, krumplitól és sok más gyümölcstől is. A zsíros tejtőltől, tejtől is. 2 éve, hogy kipróbáltam milyen 1 hónapig, sem tejtermékeket, sem húst enni. Hát, nem volt túl sok minden, amit ehettem, ehetek. Szója ételeket nem eszek és nem ettem akkor sem, mert egyáltalán nem ízlenek. A túl sok növényi eredetű kajától olyan savam lett, hogy már szédültem bele És nagyon fajt a gyomrom. Nagyon rosszul voltam. Többet soha nem próbálkozom csak növényi eredetű kajákat enni! Nagyon szeretem a húst és nem tudnék lemondani róla. A tejtermékeknél a zsírszegényebbet eszem, az nem árt. És igen, kiderült, hogy csavaros épével születtem és emiatt puffadok egyes ételektől.

  Zsófia BoldizsárZsófia Boldizsár6 napja
  • A vegán étrend sokaknak nem való, én is nagyon sokat puffadok zöldségektől, gyümölcsöktől. :(

   MyLittleEdelweissMyLittleEdelweiss4 napja
 • Ez egy nagyon jóra sikerült videó. Végre mindkét fél érdekében felszolalt valaki úgy, hogy az egyik fél számára sem legyen sértő. Személy szerint saját kecsketejet iszunk, a sajt, a húsuk adott, és nagyon meglepett, amikor sokan a hús után érdeklődnek... abszolút pici gazdaság vagyunk, eleinte hobbinak indult, szerelem lett belőle. Sajnos van, aki drágának tartja a háztáji dolgokat. Azoktól mindig megkérdezem, hogy fejt e kecskét szakadó esőben? Vagy esetleg - 15 fokban? Olyankor általában elhallgatnak. Vágunk is. Erről egy kicsit. Sajnálom e? Persze. A kezembe születnek... De lássuk be, ha csak házikedvencként tartanánk, akkor nem lenne ennyi, csak egy-két állatka.... Nagyon, nagyon kevesen szólalnak meg abban az érdekben, hogy a helyi kistermelőket/picike gazdaságokat támogassa az ember, hiszen sokkal konyebb nem az állat szemébe nézni és megvenni a boltit. De én legalább tudom min neveltem, tudom mit, mikor evett :)

  Koczka DorottyaKoczka Dorottya6 napja
  • Én eddig csak sorozatgyilkosoknál olvastam, hogy szerettek az áldozat szemébe nézni...na, akkor lennék vegán, ha ez kötelező lenne...így is kacérkodom a gondolattal.

   O. L.O. L.5 napja
  • @Gabriella Módis Szerencsések vagyunk😇💞

   Koczka DorottyaKoczka Dorottya5 napja
 • Laktózérzékeny vagyok gyerekkorom óta és baromira zavar, hogy az elmúlt években trend lett belőle, mert ez egy nagyon kellemetlen betegség és ezáltal sokan már viccet csinálnak belőle. Valamint, ahogy mondtad... A laktózmentes termékeket csak egy enzim választja el a hagyományosoktól, semmivel nem egészségesebbek vagy jobbak!! 😁 Nagyon üdítő, hogy valaki végre rózsaszín buborék nélkül tud beszélni dolgokról, csak így tovább! 🥰

  Szonja BondorSzonja Bondor6 napja
  • Én négy éve vagyok laktózérzékeny és akinek nincs ilyen gondja, az valóban el.se tudja képzelni, milyen rossz ez. 😢

   MyLittleEdelweissMyLittleEdelweiss4 napja
 • Kisfiam már csecsemőként érzékeny volt a tejtermékekre, amiket én fogyasztottam (mikor még anyatejet evett csak), hozzátáplálásnál ez sajnos ugyanúgy megmaradt. Így az egész család laktózmentes tejtermékeket eszik/iszik, bár nekünk nincs bajunk velük. Egyedül a kávénkba veszünk rendes tejet. Azt is észrevettem, hogy a laktózmentes sem biztosíték arra, hogy ne legyen kiütéses, a legjobb, ha növényi alapúak a termékek. Hát k*rva drága így pl joghurtot venni neki, de hát nem tudok mit csinálni sajnos. Amúgy ízre vannak növényi tejtermékek amik nagyon finomak, de pl a tejszín az egyik sem ízlik nekem. Hús témával kapcsolatban én is azt gondolom, amit Te. Kistermelőktől kéne vásárolni, kis mennyiségeket. Teljesen elhagyni én sem tudnám. Találtunk itt ahol lakunk helyben vágott disznót, havonta veszünk egy adagot, boltban nagyon kevés húst veszünk és nem eszünk mindennap húst.

  Enikő GősiEnikő Gősi6 napja
  • @Éva Andrea Baloghné Mihálykó joghurtot hogy csináltok?

   Enikő GősiEnikő Gősi3 napja
  • Szia :) én laktózérzékeny vagyok. Sokszor inkább itthon csináljuk meg a tejeket, joghurtokat. Zabból, kókuszból is nagyon finom.

   Éva Andrea Baloghné MihálykóÉva Andrea Baloghné Mihálykó6 napja
 • "Kitérdesedett, kiseggesedett gatyámban"..sírok:) Imádom a humorod Gabi, és hadd jegyezzem meg, hogy gyönyörűbb vagy, mint valaha! A 13 éves Léna lányom mutatta meg először a videódat, azóta rád vagyok cuppanva teljesen. Köszi ezeket a témákat (is)

  Szlv PhlSzlv Phl6 napja
 • Annyira jó a stílusod! Mindenben egyet értek, és tényleg nem értem azokat az anyukákat akik egymásnak beszólogatnak. Mindenki csinálja úgy, ahogy neki és a gyereknek jó. 🤗

  Lívia NagyLívia Nagy6 napja
 • Jajj de jó, annyira egyetértek veled mindenben !!!! Sztem a vegán ill . mindenmentes ételek, készítményekben is óriási business van ( az emberek sajnos sokszor nem gondolnak arra, hogy kb minden mögött pénz és érdekek állnak ) , simán el tudom képzelni, hogy tudatosan próbálnak lelkiismeretfurdalást kelteni az egyénekben, hogy ilyen készítmények vásárlására sarkallják őket, holott ha mélyebbre ásnánk, lehet többet ártanak, vagy épp ugyanannyit, ahogy említetted pl az avokádó termesztést . Persze, nem azt mondom,h senki ne érezze magát felelősnek, v ne tegyen semmit a bolygó megmentéséért. Egyetértek azzal, hogy kevesebb húst kéne fogyasztani és tényleg tegyen meg mindenki minden tőle telhetőt. De egyrészt ne legyünk képmutatók, (hogy nem eszünk húst de közben körbeutazzuk a Földet és mindig a legújabb iphone van a kezünkben és 2naponta vásárlunk új ruhákat)....másrészt azt gondolom, hogy amíg azok az óriási vállalatok (pl Kínában...), érdekhálózatok nem változtatnak, nem fog semmi változni. Folyamatosan fogyasztásra sarkallják az embereket, mert ez pörgeti a gazdaságot. Ezen pedig baromi nehéz változtatni .

  Éva FarkasÉva Farkas6 napja
  • @Lili Nagy en azt mondtam, tegyen meg mindenki minden tole telhetot. De !!amig a minel tobb fogyasztas porgeti a gazdasagot , nem gondolom, h lesz valtozas . Az emberek nagyresze onzo es rovid tavon gondolkozik. Ilyen az emberi termeszet ...Ettol fuggetlen, nem baj ha a szép lassan vàltozik a hozzállás , csak épp szerintem amig nem fáj eléggé (azaz be nem kovetkezik valami tenyleg sulyos katasztrofa, ami nem csak 3 napig tart es el van intezve egy #prayforhashtaggel) addig erdemi valtozas nem fog tortenni es akkor is tartom, hogy ez nem csak az àtlagembereken mulik.

   Éva FarkasÉva Farkas5 napja
  • Ne legyünk képmutatóak!! Ezért a 2 naponta vett új ruháinkban a legújabb iphoneal a kezünkben egy repülőn ülve még steak-et is együnk, mert különben képmutatóak vagyunk :D. Ki érti ezt... Egyébként a vegánok azok, akikre szerintem épp nem jellemző, hogy örökké új ruhát, telefont vásárolnának.

   Ziggy StardustZiggy Stardust5 napja
  • Ez a felfogás, hogy mi nem tudunk változtatni dolgokon kb meg se próbáljuk...ez az ami hátráltatja az embereket. Minden pici változás eredményt hoz. Hiszen, ha mindenki csak egy picit tesz hozzá már nagy is az eredmény. Amit írsz az szerintem csak önnyugatatás

   Lili NagyLili Nagy6 napja
 • Szia Gabi! Tej (nem laktóz) és glutén mentesen étkezem. Nem divatból és nem is orvosi utasításra, mert mindenféle vizsgálatot megcsináltak ami kimutatja, hogyha bármi ilyen problémád van, de nekem nem mutatott ki semmit. Ettől függetlenül az összes tünetet produkálom. Amióta mentesen étkezek, nincsenek tünetek, jól vagyok és energikus. Ja, és fogytam. Amíg mindenki csontsovánnyá fogy a glutén miatt, én hízok. Sokat tudnak az orvosok és sokat is segítenek, tisztelem őket, de amikor azt mondja, hogy semmi eltérés a vizsgálatok után, mégis van tünet, de neki eddig terjedt a tudása és nem tud segíteni (egy SOTE-n dolgozó kiemelt szaktekintélyről beszélünk), erre csak azt tudom mondani, hogy még csak a felszínt kapargatják az emberi test pontos működésével kapcsolatban. Mindenki egyéni szervezettel rendelkezik, amit egyéni módon kellene gyógyítani nem futószalagon, statisztikák alapján. Örülök, hogy elkészítetted a videót. Jobb hely lenne ez a világ már csak attól is ha a csorda szellem helyett (mert állatok nem vagyunk) több gondolkodó ember lenne.

  Vivien BiróVivien Biró6 napja
 • 😘😍🤗😍😘

  Bernadett Cséminé KrauszBernadett Cséminé Krausz6 napja
 • Kajáról sokan írtak, én a párkapcsolati témát egészíteném ki, nőknek szólóan: ne terrorizáljuk az embert. Ne rángassuk el olyan helyekre, ahová nem szeret menni, ne csináltassunk vele olyan dolgokat, amiktől herótja van, mert hiába vág jó pofát, előbb-utóbb akkor is besokall. Hagyjuk meg a szabadságát, ne balhézzunk, ha kimarad a haverokkal, hadd menjen. Ne óbégassunk jelentéktelen dolgok miatt. Gyakran meglepődöm, nőtársaim olyan dolgok miatt veszekednek a párjaikkal, amik fölött én simán elsiklok. (nem teregetett ki és a ruhák benn maradtak, társaságban baseball-sapkát viselt, nem ette meg a főztjét, hanem inkább pizzát rendelt, nem csinált meg hétvégén valamit, amiben megegyeztek stb. - ok, ezek nem boldogító dolgok, de patáliát sem érdemelnek). Élni és élni hagyni. Legyen saját életünk, saját egyéniségünk, saját programjaink, céljaink, dolgaink (ezt Gabi is mondta). Ne akarjuk a párunkat egy általunk elképzelt/megálmodott eszményképbe belekényszeríteni. Ne támasszunk olyan elvárásokat, amik teljesítése nem illeszkedik a másik egyéniségéhez (pl, hogy romantikus gesztusokkal kedveskedjen, amikor nem az a típus). Ne gondoljuk azt, mi jobban tudjuk, neki mi a jó, és neki milyennek kellene lennie. És tényleg fontos, hogy ne kényelmesedjünk el a kapcsolatban, ne engedjük el magunkat, mert ha azt gondoljuk, hogy akkora óriási a szerelem, hogy nem baj, ha meghíztam, nem baj, ha egyre ritkábban lát frissen mosott hajjal és szőrtelenítve, akkor nagyot tudunk tévedni :D

  Tammy BrownTammy Brown7 napja
  • Azért van különbség aközött, hogy bizonyos dolgokat el kell nézni a másiknak és aközött, hogyha az embernek lennének vágyai, igényei, amit a párja sosem váltana be, mert nem olyan típus. Vannak eltérések, amik szakításhoz vezetnek hosszú távon. Pl: nem mindenki viseli el, hogy a másik rendetlen és nem hajlandó kivenni a részét a házimunkából. Ha valaki romantikus alkat, a párja viszont nem, lehet, hogy hosszútávon úgy fogja érezni, hogy nem kap elegendő törődést. Ezek meglehetősen egyénfüggő dolgok. Amit viszont mérlegelni kell, az az, hogy mi mit teszünk a kapcsolatunkért, nem reális elvárni olyasmit, amit mi magunk nem adunk meg, de a párunktól elvárnánk. Sajnos sokan nem nézik a maguk hiányosságait, pedig egy kapcsolat mindig két emberen múlik és a legfontosabb: kommunikálni kell!

   MyLittleEdelweissMyLittleEdelweiss4 napja
  • Végülis ha egy lusta, megbízhatatlan bunkóval sikerül összejönni, akkor nem kell várni, hogy megváltozzon. Akinek ennyi elég, az maradjon csak vele.

   O. L.O. L.5 napja
  • De persze abban egyetértek,hogy alapvetően hagyjuk meg a másik szabadságát és tiszteljük,de fontos,hogy ez kölcsönös legyen!

   Faragó Anna MáriaFaragó Anna Mária6 napja
  • Hát,te egy Földre szállt angyal vagy!Szuper lehet a férjednek lenni!Mindent eltűrsz,semmiért se szólsz,nem baj,ha a pasinak sosincs egy normális gesztusa,lehet bunkó,mert hát nem olyan típus... Nem baj,ha sosem segít,ha belepenészedik miatta a mosógépbe a ruha. Tehát az a legjobb feleség,aki süket,vak,és néma,és engedelmes,mint egy japán feleség.

   Faragó Anna MáriaFaragó Anna Mária6 napja
 • 👏👏👏👏👏

  Papp TimeaPapp Timea7 napja
 • Jó videó lett, mint mindig! 😊

  Indig ViktóriaIndig Viktória7 napja
 • Szia, először is nagyon szeretem a videóidat és a személyiségedet! sok mindennel egyetértek veled ebben a videóban, de nem tudtam elmenni a veganizmus ellen felhozott érveid mellett, mert nagy részük téves információkon alapul. minden rosszindulat nélkül végigmennék az érveiden: 1. Környezet: A veganizmus pont, hogy megoldaná a környezeti problémák nagy részét. A cruelty-free-beauty.hu oldalról idézek: ,,egy 2016-os Nature tanulmányban (természettudományos szakfolyóirat-család, impaktfaktora: 41.577) bebizonyították, hogy még 2050-re is elegendő mennyiségű élelem jutna mindenkinek akár organikus termelés mellett egy gyengébb terméshozamú évben is az erdőirtásokat megállítva, ha mindenki növényi étrenden élne" www.nature.com/articles/ncomms11382 magyar fordítás: veganlettem.hu/biofizikai-lehetosegeink-a-vilag-elelmezesere-tovabbi-erdoirtasok-nelkul/ Avokádót vagy tofut nem csak a vegánok esznek, és ezek nem is létfontosságúak egy kiegyensúlyozott növényi étrendhez. De ha már az erdőirtásokról van szó: ,,az Amazonas irtásáért kb 80-90%-ban a hús-, tej- és tojásipar felelős*, mert takarmányt termesztenek az adott területen, ezzel kiszorítva az ott élő vadállatokat és rengeteg más kárt okozva. Ráadásul ez nem területspecifikus probléma, Magyarországon vett állati eredetű élelmiszerek is ugyanúgy felelősek ezért. Az szerint: Agrotrend** szerint "Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához." (cruelty-free-beauty.hu) *documents1.worldbank.org/curated/en/758171468768828889/pdf/277150PAPER0wbwp0no1022.pdf ** www.agrotrend.hu/hirek/agrargazdasag/az-import-szoja-95-szazaleka-gmo-s 2. Egészség: A feldolgozott növényi tejhelyettesítők tényleg nem a legegészségesebb részei a növényi étrendnek, de az állati eredetű termékek semmivel sem jobbak náluk, sőt, összefüggésbe hozták őket a leggyakoribb civilizációs betegségekkel: www.cruelty-free-beauty.hu/egeszseg/ huworld.info/flow/vide/tKeGvm3CnKnImoQ&feature=emb_logo 3. Nehéz tájékozódni Szerencsére ma már nem nehéz tájékozódni a növényi étrenddel kapcsolatban. Például van egy oldal, ahol elég csak beírnod, hogy mit ettél, és megmutatja, hogy a napi tápanyagszükségleted hány százalékát fedezted. Megnézheted, milyen tápanyagból ettél aznap keveset, és az milyen ételekben található meg: cronometer.com Ez pedig ez szuper magyar oldal a veganizmus egyészségügyi, állatjogi és környezetvédelmi szempontjairól, ahol minden lényeges infó össze van gyűjtve: 3ok.hu 4. Így is meghalnak állatok! A veganizmusnak nem az a célja, hogy senki és semmi ne haljon meg, hiszen ez elkerülhetetlen. Valamit ennünk kell, viszont a szükségtelen ártást meg tudjuk előzni. És bár a növények pedig elképzelhető, hogy fejlettebbek, mint gondolnánk, de mit gondolsz, melyik esetben pusztul el több élőlény? Ha eszünk növényeket és mellette állatokat is, akiknek a felneveléséhez gyakran sokkal több növényre van szükség, mint amennyit mi eszünk,* (és ezeknek a növényeknek a betakarítása is megölhet rágcsálókat), vagy ha csak azt a kevés növényt termeljük meg, amennyi számunkra szükséges? * átlagosan 6 kg fehérje szükséges 1 kg állati fehérje előállításához: Pimentel, D (2004) Ethical Issues of Global Corporization: Agricultura and beyond In: Poultry Scince 83. (322-329. oldal) 5. Háztáji tartás Az ipari állattartás pont azért alakult ki, hogy minél kevesebb erőforrást, pl. takarmányt, termőföldet, vizet (tehát pénzt) elhasználva minél több terméket állítsanak elő. Tehát a háztáji gazdálkodás meglepő módon még az iparinál is kevésbé fenntartható, mert az állatok hosszabb ideig, nagyobb területen, kevesebb hozammal élnek. Ami még lényegesebb: hiába élt jó életet az állat, ha utána minden esetben idő előtt halt meg. Említetted, hogy gyakran jársz disznóvágáson, ahol láthattad, hogy a disznó elég egyértelmű jeleit adja, hogy nem akarja, hogy levágják. Szerinted lehet humánus módja egy élőlény életének kioltásának, ha nem akar meghalni, úgy hogy tudjuk, hogy minden tápanyagot megkapunk a növényekből, tehát szükségtelen az ölés? 6. Szerinted akkor is a saját döntésed, hogy mit eszel, ha a döntésednek van egy áldozata?

  Zsófi TóthZsófi Tóth7 napja
  • @Imre Vesztergom szerintem én is kulturáltan fogalmaztam meg, amit írtam. Ez nem propaganda, csak leírtam, ami nem volt helyénvaló, és feltettem pár elgondolkodtató kérdést.:)

   Zsófi TóthZsófi TóthNapja
  • Nem kért senki vegán propagandát. Ez a népszerű vlogger névvel és arccal elmondta a kulturált és mérsékelt , de szubjektív véleményét. Tiszteld erte. Ne egy 30as , két lábbal a földön járó, kiegyensúlyozott nőt , anyát akarj meggyőzni bármiről is. O se akar meggyőzni senkit. ez egy q&a videó.se több, se kevesebb. Én mindig azt szoktam mondani,akkor leszek vegán, ha a cicám is önként mond le a húsról. Mondom annak ellenére , hogy a szervezetem nem vagy alig kívánja a húst.

   Imre VesztergomImre Vesztergom2 napja
  • Köszönöm, köszönöm🙏🙏🙏. Pont ezeket akartam írni de már bele vagyok fáradva, hogy újra és újra el kell mondani. Azt soha nem értettem valaki miért foglal állást egy témában, ha nem néz utána!?.

   Lili NagyLili Nagy6 napja
 • Fun fact: a Gluténmentes termékekben sokkal több a zsír és a cukor, hogy nagyon hasonló állagú legyen, mint a "gluténes" társa. :) Szóval ebből egyből az következik, hogy nem létezik Gluténmentes diéta sem.

  Boldizsár HorváthBoldizsár Horváth7 napja
  • Fun fact: a diéta nem egyenlő a fogyókúrával, amire te reflektálni akartál.

   DanyDany6 napja
 • Sok dologban egyetértek veled :) Én egyáltalán nem iszom tejet, mert az a bocinak készül és emiatt nem gondolom azt, hogy egészséges lenne, illetve nem eszem cukrot, csak nagyon ritkán. Szerintem ez is fontos az egészséges táplálkozáshoz.

  BarbiBarbi7 napja
 • A laktoz " mentes " tej azert edesebb mert Laktázt tesznek hozzá ( tejcukor lebontó enzimet , ami sima cukorra alakítja át ) ezert lesz edesebb :) Tehat igazaból nem laktóz mentes , hanem Laktázzal dúsított :)

  Tímea CsernusTímea Csernus7 napja
  • A kettő ugyanaz, ha laktázzal dúsított akkor a laktáz lebontja a laktózt glükózzá így a termék laktóz mentes:D

   Emese SzabóEmese Szabó6 napja
 • Laktòzmentes tejjel iszom a kávét, a laktòzostòl fáj a hasam, növényi tejekkel meg kifordul a számbòl a kávé. A többi tejterméknél nincs bajom, ha laktòzos, mondjuk nem is nagyon kívánom őket, kivéve s sajtokat. Van vegán receptkönyvem, abbòl rittyentem a világ legfinomabb nyers csokitortáját, meg vannak napok, amikor húsnélkülkiségre vágyom, de hosszútávon személy szerint nem tudnám betartani, a tofutôl, magtejektől hányinger kerülget . Viszont amit nem tudok megunni, az a grilled scampi, sáfrányos rizottò, vasárnapi leves, paradicsomos pasta parmezánnal, vega pad thai( egyedül ebben ízlik a tofu), pho leves, és indiai cuccok jòféle naan kenyérrel. Ha lehetne, ezeket váltogatnám újra és újra

  Kata OlahKata Olah7 napja
  • Szia! Próbátad már a Happy rizstejét, az Alpro vaníliás rizstejét vagy szintén az Alpro barista mandula tejét (utóbbi habosítható)? A többi viszont tényleg gáz. És mocskos drágák önmagukban is.

   Vivien BiróVivien Biró6 napja
 • Szia. Negyven éves vagyok, két és fél éves korom óta gluténérzékeny. Ha valaki átélte volna, mit jelentett a nyolcvanas években gluténérzékenynek lenni, az most garantáltan nem divatozna vele. Amikor egész Budapesten két helyen lehetett gm kenyeret kapni, egyfélét, fel kellett rá iratkozni, és heti két nap lehetett átvenni. Volt kétféle tészta, egy levesbe való, egy főételnek való. A nyolcvanas évek közepétől lehetett kapni sütit is. Talán négyféle is volt. Az Anyukám minden nap megkérdeze az oviban, hogy mi lesz az ebéd másnap, és este megfőzte ugyanazt rizsliszttel, hogy ne gúnyoljanak ebédnél, amiért én mást eszem. Szóval nekem ez jut eszembe arról, hogy ez most mekkora divat. A másik, amit akartam írni, hogy említetted az avokádót. A kókusszal ugyanez a helyzet. Ugye most ez is divat, hogy kókuszzsírral főzni, meg azt kell tenni a kozmetikumokba is, meg mindenre jó. Aha, csak éppen az emiatt telepített kókuszpálma-ültetvények nagyon sok növényt kiszorítanak a természetes élőhelyükről, így többet ártanak az ökoszisztémának, mint ha ugyanazt az ételt mondjuk mangalica zsírral készítenénk el. Egyébként nekem ebben a Lappföldön élő számik a példaadók. Akik a legjobb értelemben véve szimbiózisban élnek a rénszarvassal. Tisztelettel bánnak az állatokkal, gondosan legeltetik, figyelembe veszik a szabadságigényüket. Amit a rénszarvas úgy hálál meg, hogy holta után a húsával táplálja és a bőrével melegíti a számikat. Bocsi, ez jó hosszú lett. Köszönöm, ha elolvastad.

  Kozári DorkaKozári Dorka7 napja
  • Teljesen egyetértek, egy apró meglátás: a számik ezt megtehetik, mert nincsenek több milliárdan, sajnos ott tartunk bármit fogyasztunk nagy mértékben az valamit kiszorít sajnos... :/

   Steven WeaverSteven WeaverNapja
  • Én is gluténérzekeny vagyok 😪 én egyet értek veled 🙂

   Wertube YTWertube YT2 napja
  • @Kat Kit de pont ezért, mert most egy csomóan divatolnak. Nem is értem, miért kell egy betegséggel divatolni bárkinek, pláne így, hogy ez a mi rovásunkra megy, mert már lassan annak se hiszik el, akinek tényleg problémája van.

   Kozári DorkaKozári Dorka2 napja
  • ...a skandinávok pedig rettenetesen bánnak a számikkal 😔 iszonyatos a rasszizmus, ami feléjük irányul... bocsi, tudom, nem erről szól a kommented, de ez nagyon eszembe jutott. Érdemes megnézni a 2017-es Számi vér című filmet, ha valakit érdekel a téma.

   CherryBombCherryBomb6 napja
  • Na a divatolás... sajnos rengeteg dologra vagyok allergiás/érzékeny (emésztőrendszeri betegség miatt), illetve inzulinos és hormonbeteg vagyok. A legtöbb étkezés után puffadok, vizesedek, nem vagyok jól, állati eredetűeknél különösen. Lényegében fénnyel kellene táplálkoznom. Felnőttképzés óráján a felnőtt, 40-60 közötti emberek képesek gúnyolódni azon, hogy divatolok :D az hogy, mondjuk allergiás reakcióm lehet, az kamubetegség szerintük. Szóval elég durva dolog....

   Kat KitKat Kit6 napja
 • Jó ez a pulcsi ! (Én is imàdom a húst 😆.)

  erika g.erika g.7 napja
 • jó a cím, ügyes :D Ismét egy hasznos, szuper videó lett Gabi :) Ami a húsfogyasztást illeti. Én tökre megértelek téged és mindenkit, aki húsimádó. Nekem igazából szerintem sosem kellett volna húst ennem. Gyerekkoromból is vannak emlékeim, mennyire nehezemre esett bármilyen húst megenni. Kifejezetten nem voltam oda érte. Így most, 31 éves fejjel, lassan 1 éve úgy száműztem a úst az étrendemből mint a pinty, minden lemondás érzés nélkül. Én hiszek a test jelzéseiben. Egy tudatos életmódot élő ember, tudja, mire van szüksége. :) Pontosan úgy van, ahogy mondod. a VEGÁN és VEGA felirat olyan divat most, mint a BIO annó. Azért mert valamire ez van írva, csak azt jelenti, hogy nincs benn állattól származó dolog, DE mellette akár 132144 féle mű cucc, cukrok és egyebekkel lehet tele. Szóval bárki bármilyen táplálkozást folytat, utána kell nézni mit eszik meg és a változatosság baromi fontos. jusson midenből.

  pixyrepixyre7 napja
 • Elhangzott egy tudtommal, butaság "Ha fogyni szeretnénk, válasszuk a zsírszegényet!" Ez a tejre vonatkozott, de igazából mindenre igaz, hogy a zsír, amit elfogyasztunk nem válik zsírrá a szervezetünkben, a feleslegesen sok szénhidrát válik zsírrá, a zsír mentes tej, egyenesen emészthetetlen az emberi szervezet számára, ezért a legzsírosabb, a legegészségesebb, ha már tejről van szó. A zsír nagyon fontos az emésztéshez, aki zsírmentesen táplálkozik, megtapasztalhatja a tökéletlen emésztést, mert nem lökődik az epefolyadék a gyomorba, így sok tápanyag emésztetlenül távozik a testből.

  Sok HuhoSok Huho7 napja
  • Meglehet, nem vagyok szakértő, engem is befolyásolnak az innen-onnan hallott dolgok. Ennek pont nem jártam utána, a kávémba zsíros tej kerül :)

   Gabriella MódisGabriella Módis6 napja
 • Nos én vadász családba születtem, vadászok jöttek mentek nálunk mindig is, nekem teljesen természetes volt hogy vaddisznó és szarvas volt a menü. Aztán elkezdtem vadgazda mérnöknek tanulni és atya ég... sokan nem tudják, de a vad hús a a leg egészségesebb hús felé, fehérje tartalma elérheti a 24-26% is (egy háztáji állat kb. 10% fehérjével rendelkezik) és rengeteg nagyvad van kis hazánkban, és a számuk csak nő. Sajnos a húsukat nagy cégek vásárolják fel alacsony áron, majd feldolgozzák és dazi drágán árusítják. Ez véleményem szerint változtatni kéne. Átlagosan egy ember hazánkban kevesebb mint fél kiló vadhúst fogyaszt ÉVENTE. Nagyon jól tudom h vkinek a vad büdös, vagy erőteljes íze miatt nem tud vele mit kezdeni, de internet mindenkinek a barátja és ad megoldásokat. És igen, jönnek a kérdések h "nem sajnálod?" nem. Vagyis de, de ott akkor abban a pillanatban nem ezt érzi az ember. (Nem mellesleg a magyar vadász hagyományok nagyon tisztelet tudoan bánnak az elrejtett állattal.) És ez a sajnálom az állatot ez mind a csak a "cukiság faktornak" köszönhető, meg az Oroszlán királynak, meg a Bambinak és társainak (én is szeretem ezeket ettől függetlenül). Egy szó mint száz a vadász VS vegán harcot sem értem. Mint kér oldalon vannak gyökerek és nem gyökerek.

  Diána JaskóDiána Jaskó7 napja
  • Nem a cukiságfaktor a lényeg. (Esetleg kérsz egy szecskavágót, daráljuk be a Bambit, ne legyenek már túlérzékenyítve a gyerekek?) Az szarvas egy érző lény, érző idegekkel és kezdetleges lélekkel. A krumpli ugye nem vérzik és nem látod szenvedni, ha pucolod? Mert nincsenek érzőidegei.

   O. L.O. L.5 napja
  • 41 éves vagyok, még soha nem ettem vadhúst. Túl drága. Én nem tudnám lelőni. Ha téged főbe lőne egy sorozatgyilkos, aki csak pont ugyanazt élvezi és érzi, mint a hobbivadászok, érdekelne, hogy hogyan bánik veled utána? "A szemükbe nézel, és tudod, hogy te döntesz életről-halálról. Istennek érzi magát olyankor az ember." /Ted Bundy/

   O. L.O. L.5 napja
  • Csak nem attól egészséges egy étel, hogy magas a fehérjetartalma, az embernek a legkisebb a fehérjeszükséglete az emlősállatok közül :D

   Ziggy StardustZiggy Stardust5 napja
  • Azért nem érted a vegán vadász vitát mert nem látod a másik oldalt. Csak azt amiben fel nőttél. De ettől még nem biztos, hogy az a jó

   Lili NagyLili Nagy6 napja
 • Ez a komment próbál egy "kultúrált ellenvélemény" lenni. Tehát mivel én cöliákiás (gluténérzékenység egy fajtája) vagyok nincs nagyon választásom hogy divatból nekiállok e a diétának. DE, én úgy gondolom, hogy attól még hogy valaki nem eszik búzát, árpát és rozst (mert ugye ezek tartalmaznak glutént) attól még a lassú felszívódású, értékes rostokat tartalmazó szénhidrátok nem feltétlen kerülnek ki az étrendből. Ott van például rengeteg étel, amit úgy gondolom te is fogyasztasz mint pl.: quinoa, köles, útifűmaghéj, hajdina és lehetne még sorolni... Természetesen ehhez az kell, hogy ne csak a kukorica és rizslisztből készült, valójában nem is laktató és tápanyagokat is mellőző bolti előre elkészített ételeket tömjük magunkba, hanem próbáljunk meg vagy jobb minőségű árukat biztosító diétás boltot vagy olyan (álltalában web) áruházat találni ahonnan jó minősegű valószínűleg lisztkeverékeket, inkább mint liszteket tudunk beszerezni, amiből ha időnk engedi kísérletezünk, hogy melyik recept lesz ehető, és melyik az amelyik csak egy nyúlós, szappan szerű, borzalmas izű valami lesz. Szóval lehet normális, és egészséges táplálkozást követni glutén nélkül is. Ja és égyébként ha valaki nem tudná, akkor a cukorbetegség könnyebben kialakul gluténérzékenyeknél, és ezt természetesen sürgetjük azzal, ha folyton ingadozik a vércukrunk a gyorsan felszívódott, sok cukrot tartalmazó ételek fogyasztásával. És hogy egy kicsit védjem a korosztályomat, mert szerintem túl sok negatív gondolat kering rólunk az interneten, én 15 éves vagyok, és igen sikerült egy normálisan megfogalmazott nem 3 csúnya szóból álló kommentet írnom, mert azt persze egyszerűbb lett volna leírni. És mi előtt valaki azt gondolja, hogy ez tuti 1 az 1000-ből, otthon ül egész nap, nincsenek is barátai, ő a kis nyomi mindenhol. Szerencsére nem, vannak barátaim, és élek társasági életet is.

  Vanda VargaVanda Varga7 napja
 • annyira köszönöm, hogy a mentes dolgokra kitértél, tökéletesen egyetértek! a gluténhoz még annyit tennék hozzá, hogy pontosan amit mondtál, a legtöbb gm termék gyorsan felszívódó szénhidrátokat és rengeteg keményítőt tartalmaznak és sajnos ezek előidézhetnek cukorbetegséget + amúgy mindenféle tartósítószer is van a legtöbben. a laktóznál én pl hallottam már olyat, hogyha nem laktózérzékeny laktózmentes terméket fogyasztas akkor a saját enzimeid fognak ellustulni, és nem fogják lebontani később a laktózt. úgyhogy csak intolerancia vagy allergia esetén érdemes ezeket enni, amúgy sokkal egészségesebb és változatosabb opciók vannak :)

  Dori SzekeresDori Szekeres7 napja
 • Szerettem persze en is a hust, sajtot, de evek ota elkezdtem az eletmodvaltast fokozatosan (nagymamam daganatbol kigyogyult, ennek hatasara), vegul novenyi etrendre tertem at teljesen en is, pedig anno elkepzelhetetlen volt szamomra is, sot.. azt kerdeztem tole: "Te mar soha tobbe nem eszel rantott hust?".. Visszagondolva fura.. mar abszolut nem hianyzik semmi olyan, mintha mindig igy etkeztem volna.. inkabb a textura, izvilag, amit megkivanok, de majdnem mindent tudok novenyi dolgokbol is csinalni. Pizza, Hamburger, tesztak, rakottasak, fozelekek, porkoltek... Komolyan, egy vilag nyilt meg szamomra, mondjuk nem is etkeztem anno ilyen valtozatosan.

  Barby Little WorldBarby Little World7 napja
  • Nekem azota sokkal jobb lett az emesztesem

   Klaudia KocsisKlaudia KocsisNapja
  • Emésztésed rendben van?

   Ja RJa R5 napja
 • Na pontosan ezt a véleményt kellene hirdetni, nemcsak itthon, hanem ez egész világban! Ami a veganizmust illeti persze. Amit ők esznek, az a rengeteg gabona, ugyanolyan káros a földre, mint a nagyipari állattartás. Ráadásképp, a növényevő állatok ürüléke (trágya) hasznos is a környezetre. És az is teljes mértékben igaz, hogy a heti 3-4 alkalommal történő húsevés volna a legegészségesebb mindenki számára.

  Dóri 01234Dóri 012347 napja
  • Ebben nincs igazad, kérlek olvass utána hiteles forrasból. Amit az állatokkal etetnek(hogy utána te meg tudd enni az állatot) az sokkal több növényi étel mint amit a vegánok elfogyasztanak!

   Lili NagyLili Nagy6 napja
 • Végre végre! Egy kérdezz felelek

  Laura TóthLaura Tóth7 napja
 • Gyönyörűen megfogalmaztad a véleményed a vagánysággal kapcsolatban. Ahogy végignéztem a videót, azonnal küldtem is tovább édesanyámnak, mert már egy jó ideje keresünk egy olyan cikket, videót, bármit, ami gyűlölet és trágár szavak nélkül írja le a divatdiéták, háttér nélküli mindenmentes étkezés értelmének hiányát. Teljesen egyetértünk veled, és a videó elején is jól mondtad, megy is tovább a videó a vegán ismerőseimnek. Nem is feltétlen gúnyolódás és "én megmondtam" alapon, egyszerűén csak kíváncsi vagyok a válaszukra és az ő érveikre.

  bazsa zsazsabazsa zsazsa7 napja
  • Egy válasz: Sajnos nem fogalmazott jól és nem a lényeget mondta el

   Lili NagyLili Nagy6 napja
  • Halljuk az érveidet a vegánság ellen...

   Gábor SzadaiGábor Szadai7 napja
 • Engem érdekel a miért szívás youtubernek lenni

  Karolina MátyusKarolina Mátyus7 napja
  • Nézz meg egy Dancsó videót, és megtudod...

   Lengyel DéliaLengyel Délia7 napja
 • Istenem🙏vegre valaki. Az ember mindenevo fogazattal lett megaldva. Nem veletlenul. Felreertes ne essek. En nem bantom azt aki vegankent akar elni. Csak engem ne akarjanak meggyozni arrol hogy az milyen szuper. En se akarom oket meggyozni h egyenek hust. Nekem csak ez szokott nem tetszeni de nagyon. Es tisztelet a kivetelnek de altalaban ez a predikalas megy. Eljen a hus eves persze a mertekletesseg es valtozatossag az fontos. En semmilyen etelcsoportrol nem mondanek le magamtol ha csak erzekenysegem nem lenne. 🍇🍉🍋🍅🥕🌶️🥦🍩🥞🧀🍗🥩🥓🥐🥖🍤🍣🍽️

  Alexa LakatosAlexa Lakatos7 napja
  • Alexa, nyomj be egy lángost Zitánál.

   dms Hypodms Hypo4 napja
  • @Fruzsina Tóth igen. Ezért is tettem hozzá hogy a mérték az persze fontos.

   Alexa LakatosAlexa Lakatos5 napja
  • Mindenevo fogazattal de nem mindenevo belrendszerrel. Az ember (foleg a no) belrendszere aranyaiban hosszabb mint a husevo allatoke, ami azt jelenti hogy tovann pang a belekben a hus mint kene ami nem egeszseges. A noknek kb heti 1, max 2x kene hust enniuk. Ajanlom a hormonkontroll c konyvet.

   Fruzsina TóthFruzsina Tóth6 napja
 • 13:20

  HuTuberHuTuber7 napja
 • Én egy glutén és tej érzékeny vegán vagyok 😃 mindig nézem a videóid, az összeset láttam, szeretlek a videóid. A vegánság lényegét nem érted, mert nyilván nem is érdekel, ami elfogadható, szíved joga. :)

  Csenge BaloghCsenge Balogh7 napja
  • @Gabriella Módis Nem szakdolgozat de én biztos nem nyilatkoznék olyan témáról/ban amiről ne lenne sokkal több információm.

   Lili NagyLili Nagy4 napja
  • @Lili Nagy kedves Lili! Arról feledkezel meg, hogy most nem a szakdolgozatomat védtem meg, ez egy kérdezz felek, amiben a kérdésekre saját tudásomra, tapasztalataimra támaszkodva válaszolok. Nem volt informatív? Ez a véleményem, talán nem informatív, de mindenképp szubjektív! Úgy kommentelsz, mintha valami ismeretterjesztő filmről lenne szó.

   Gabriella MódisGabriella Módis4 napja
  • Egyetértek! Sajnos ezt a témát nem jól fogalmazta meg

   Lili NagyLili Nagy6 napja
  • Ez egy tök érdekes komment. Valószínűleg én sem értem a vegánság lényegét. Nekem ez mindig abban merült ki, hogy fenntarthatóság és az állatok leölésével való egyet nem értés. Esetleg le tudnád írni, hogy neked ez mit jelent? Tényleg érdekelne. :)

   Ágnes SávaiÁgnes Sávai7 napja
 • Mexikóban a drogbárók átálltak avokádó termesztésre és exportálására. Több pénzt hoz nekik mint a drog... persze így is ölik egymást a piaci többségért. Nekem glutén ataxiám van, laktóz érzékeny vagyok, és olajos mag allergiám van. Gyűlölöm, szeretnék bármit enni, bármit magamra kenni. Igazából nekem jó hogy több a kínálat, de divatból soha nem ennék free from termékeket. ❤

  Gigi SziliGigi Szili7 napja
 • Én húst eszek hússal.

  RP BackToSeeRP BackToSee7 napja
  • Erre nem lennék büszke!

   Lili NagyLili Nagy6 napja
 • Nagyon jó volt megint ez a kérdezz-felelek videó! 😊 Annyira korrekt vagy minden téren, bárcsak több magyar youtube-er mondaná el ilyen őszintén a véleményét. Nagyon építő jellegű, illetve elgondolkodtató volt!! 💪💪

  Csilla SzénásiCsilla Szénási7 napja
 • Egyszerűen imádom Gabi a csatornád. Mindig annyira felkészült vagy, tájékozott, választékosan beszélsz. Az elhangzottak mindegyikével maximálisan tudok azonosulni, ám ha mégse tudnék, akkor sincs semmi baj szerintem. Az én életembe pl két dolog abszolút nem fér bele: a vallás és a politika. Ennek ellenére, nem zavar ha valaki vallásos és jártas a politikában. Sőt, kifejezetten jónak tartom, ha valaki jártas valamelyikben vagy mindkettőben. Engem sajnos idegesít mind a két téma. Melegként mondom, hogy pl az LGBTQ közösség azon törekvése, hogy mindenki rendelkezhessen ugyanazokkal a jogokkal szerintem jó, ezzel egyet tudok érteni. Viszont vannak emberek akik túlságosan is erőltetik szerintem az elfogadást. Nem azt mondom, az elfogadás az nem fontos, de amikor valakire rá erőltetik, azt már nem tudom jól kezelni. Nekem pl nincs semmi bajom azzal, ha valaki nem tud elfogadni. Ha nem megy akkor nem megy kész! Az már más téma, amikor valaki engem akar meggyőzni arról, hogy már pedig selejt vagyok, zsákutca vagyok, aberrált vagyok stb. Ez szerintem primitív dolog. De hát ez van. :) A párkapcsolati témában is egyet tudok veled érteni bár nem vagyok annyira tapasztalt, mint te, sokat kell még tanulnom, tapasztalnom erről az egészről. A vegánságról alkotott véleményeddel is egyet értek, mindenki úgy étkezik, ahogy akar, tud lehetőségeihez mérten. Nagyon élveztem a videót, mint mindet eddig. Fantasztikus vagy, és jó egészséget és boldogságot kívánok nektek és kitartást ebben a viszonylag nehéz járványos időkben. :)

  Dezső Krisztián JériDezső Krisztián Jéri7 napja
  • ez a legcukibb komment, amit olvastam az utóbbi idôben. Minden jót neked:)

   droki zaplatyidroki zaplatyi7 napja
 • Imádom a húst, igyekszem Cserpes tejet venni, mert az normálisan megalszik és természetes, nem úgy, mint a többi agyon hőkezelt-turbózott lötyi. Igyekszem hazai, idény zöldségeket venni és a túlon-túl finomított-ízesített felvágottakat nem veszem meg. Mondhatjuk, igyekszem nagymamám tanácsai alapján élni. Ők még hírből sem ismertek fiatalként ízfokozókat meg színezéket, mégis tudtak ízletes ételeket készíteni... (mama-féle bármilyen kaja a kedvencem, pedig sosem haszál ételízesítőt, csak fűszert) ja és magas kort éltek meg a testvérei is, ő pedig jó egészségnek örvend, pedig nem követi a mai trendi diétákat. Mondhatjuk, hogy a természetesség híve vagyok, volt kitől tanulnom.

  Viktória TemesViktória Temes7 napja
 • Alapvetoen egyet ertek veled a legtobb temaban, kiveve a glutent. A glutennal nem lenne gond, ha a gabonanak annyi lenne a glutentartalma mint 100 evvel ezelott. A baj az, hogy szarra termesztettuk (ezt is) es mara mar a regi mennyiseg sokszorosa van benne. Nekem nincs cöliákiám, de amiota nem eszek glutent sokkal jobban erzem magamat. Eszek viszont olyanokat amiket korabban nem: köles, hajdina, quinoa, földimandulaliszt, zöldbanánliszt... En tejtermekeket sem eszek intolerancia miatt es ugy gondolom masnak sem kene, akit erdekelnek ezek a temak olvassa el a hormonkontroll c. könyvet.

  Fruzsina TóthFruzsina Tóth7 napja
 • Fej nélkül futó/életre kelő tyúkos sztorim nekem is van, de valahogy engem sem traumatizált. Meg maga a disznóvágás sem, ami nálunk a családban egyébként is nagy hagyomány. Jó látni, hogy van még olyan youtuber, aki eszik húst. Nincs bajom a vegákkal/vegánokkal, csak sokszor már egy kicsit erőltetettnek érzem néhányuk viselkedését.

  Virág PéterVirág Péter7 napja
  • Tudod nem hiszem, hogy erőltetjük csak empatikusabbak lettünk azáltal, hogy nem esszük meg őket. Megváltozik minden, a felfogásunk az érzékenységünk.

   Lili NagyLili Nagy6 napja
  • Mennyi együttérzés szorult beléd...🌿✌️

   Gábor SzadaiGábor Szadai7 napja
 • Ami párkapcsolatot illeti: Szerintem nagyon fontos, hogy tisztázzam a párommal, hogy igenis érdekel, hogy milyen napja volt, mi volt a munkahelyén... A kapcsolatunk elején alig mesélt erről, mert úgy gondolta, engem úgyse érdekel (előző párkapcsolatból megmaradt trauma). Sokszor beszéltünk erről, most már szinte alig várja, míg hazajön és elmesélje, mi volt.

  Lisa SusannaLisa Susanna7 napja
 • Szia Gabi! Először is nagyon jó videó lett, köszönjük! ❤️ Másodszor pedig az étkezés egy elég összetett dolog, főleg ha különböző vallásokat vagy egyszerűen hit beli gondolatokat nézünk. A lényegét megfogalmaztad ennek a témakörnek. Alapvetően a mértékletesség hiányát látom a fő problémának, akár hús vagy más egyéb élelmiszer fogyasztásáról legyen szó. Egy egyensúlyt kellene megtalálnia mindenkinek az étkezésben és nem hirtelen ötletből drasztikus változtatásokat csinálni. Ez a social media-val összefűzve pedig súlyos étkezési zavarokat válthat ki sok embernél.

  Anna NagyAnna Nagy7 napja
 • már egy ideje nem fogyasztok húst, és a vegán életmód sem àll messze tôlem,viszont teljesen egyetértek abban, hogy így is simàn ki lehet zsàkmányolni a Földet. Ezért sem fogyasztok többek közt avokàdót. Nagyon tetszett ez a videó (is), zene füleimnek,ha valaki értelmesen tud fogalmazni😊

  droki zaplatyidroki zaplatyi7 napja
 • Hali🙃

  Sara AnnaSara Anna7 napja
 • Örülök, hogy végre valaki nem gúnyolódva, utálkozva beszél a vegánokról. Én vegán vagyok, de nem akarom ráerőltetni senkire. Viszont azt is elvárom, hogy az én véleményemet is tartsák tiszteletben, és általában az emberek utálkozva beszélnek rólunk. Nagyon jó lett a videó:)

  Kincső BazsóKincső Bazsó7 napja
  • ez mind nagyon szep, de sajnos tele van hibas kijelentesekkel. szerintem gondolkodo vegankent egyaltan nem ok egy ilyen feliigazsagokkal - hazugsagokkal teli videora beirni, hogy tok jo a video.

   marton halupamarton halupaNapja
  • @Alexa Lakatos Ebben igazad van. Szerintem mindkét oldalon sok az aki beleköt a másikba, és nem csak ebben a témában. Manapság mindenki ledugja a másik torkán a véleményét, és nem képes más nézőpontot meghallgatni.

   Kincső BazsóKincső Bazsó4 napja
  • @Alexa Lakatos De az állatoknak miért nem jár a tisztelet?

   Ziggy StardustZiggy Stardust5 napja
  • Igen. Ez nagyon szuper. Csak altalaban sajnos ez forditva jellemzobb. Es tisztelet neked h te nem eroltetsz senkire semmit, mert a veganok iranti indulatok a legtobb emberben azert alakultak ki,mert eroszakosak es csak az a jo amit ok csinalnak. Szemelyes tapasztalatom is ezt mutatja. Sajnos. Pedig sztem senkinek nem kellene meggyozni a masikat az etkezesi szokasairol. Tisztelet a legfontosabb. Es ez hiányzik a legtobb emberből sajnos. Nyilvan mindket oldalon van biztos ilyen is olyan is. En orulnek ha tobb olyan vegan lenne, mint te aki igy gondolkodik.

   Alexa LakatosAlexa Lakatos7 napja
 • "csak" laktóz érzékeny vagyok, ránézek egy tehénre aztán irány a budi. De a kávéba rohadtul kell!!!!!

  Mu kisMu kis7 napja
 • imádom a húst. normális forrásból rendelem. házi tartású állatok húsát. de gluténmentesen is kajálok, mert van olyan eü-problémám, ami indokolja, és tejtermék-mentesen is, mert tejfehérjeérzékeny lettem (vsz átmenetileg csak, de akkor is).

  stuxnettstuxnett7 napja
  • Tehát házi tartású kutyát eszel. Jó étvágyat...

   Gábor SzadaiGábor Szadai7 napja
 • vegre egy normalis video a vegan kontra nem veganokrol,es teljes mertekben igaza van! (sajnalom oket de nem annyira,h ne egyem meg) :))

  Florian SarfiFlorian Sarfi7 napja
  • Sajnos nem az mert nem a lényeget mondta el! Csak amit egy húsevő mond mindenhol.

   Lili NagyLili Nagy6 napja
  • Ha neked kellene megölni az állatot, mondjuk egy tehenet, akkor lehet nem ennél húst, ugye? Csak kíváncsi vagyok.. mert írtad, hogy azért nem annyira sajnálod az állatokat.

   Nazzy artNazzy art6 napja
  • Képzeld el, ha egy óriás mondaná ezt rólad...

   Gábor SzadaiGábor Szadai7 napja
 • Amerikában is kiakadt néhány mozinéző az Ovizsaru filmen, amikor azt ismét műsorra tűzték nemrèg. Le is vették a panaszok után. Az ok, h. szerintük a rendőrök jelenléte az oviban, suliban káros.. Mi anno kiskoromban csak simán jót nevettünk Arnold Schwarzeneggeren..

  hzsofi03hzsofi037 napja
  • Jah, ezt arra írtam, h. "Manapság már viccelni sem szabad.":)

   hzsofi03hzsofi037 napja
 • Légyszi a kövi video legyen cicás és szeretnék én is de tudnál segíteni holnapra

  Hanna SzűcsHanna Szűcs7 napja
  • Az hogy tud segíteni amúgy nem szeretek vesszőzni

   Hanna SzűcsHanna Szűcs2 napja
  • 🤦🏼‍♀️😂😂😂

   Omega HajnalkaOmega Hajnalka3 napja
  • vesszők, vesszők ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Veronika LépesováVeronika Lépesová7 napja
  • Tessék?:'D

   Szilvia VáriSzilvia Vári7 napja
  • Mivan? Xd

   fanni fejesfanni fejes7 napja
 • Szia. Nagyon jó lett a videód. Legyen további szép napod☁️💖

  Bogiiy24Bogiiy247 napja
 • Akkor vitázunk? Én akarok!

  Lengyel DéliaLengyel Délia7 napja
  • Miről...?

   Gábor SzadaiGábor Szadai7 napja
  • aha szal te vagy a szararc vegán lol

   stuxnettstuxnett7 napja
 • IMÁDLAAAAK🥺💕

  Anna BrezaAnna Breza7 napja
HUworld